Bioraff Botnia Banner 2

Bioraff Botnia

Hanke kehittää biojalostusratkaisuja olemassa oleville ja uusille teollisuuksille ohjelma-alueella ja hyödyntää jäännöstuotteita metsäteollisuudesta, metsänhoidosta ja sivutuotteista uusien tuotteiden, kemikaalien ja materiaalisen luomiseksi.

Hankkeen kuvaus

Projektin tuloksena syntyy uutta teollisuutta, joka tuottaa uusia tuotteita ja materiaalia metsäraaka-aineesta sekä vahvistaa yritysten kilpailukykyä tuottamalla useampia ja kannattavampia tuotteita samasta puuraaka-ainemäärästä. Yhteenvetona voidaan todeta että tavoitteena on kehittää ohjelma-alueelle biojalostamoja tai -ratkaisuja nykyisille ja uudelle teollisuudelle. Nämä ratkaisut sisältävät innovatiivisten yritysten uusperustantaa sekä tuotannon, tutkimuksen että palvelujen osalta.

The project's Final Report.

Vastinrahoittajat

Pohjanmaan liitto (FI), Västernorrlandin Lääninhallitus (SE), SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB (SE), Vinnova (SE), Jyväskylän yliopisto: Kokkolan yliopistokeskus Chydenius (FI),  Centria-ammattikorkeakoulu (FI), Merenkurkun neuvosto (FI)

Skarmklipp Bioraff FI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulokset:

Hankkeen tavoitteena oli edistää uusien metsäraaka-ainetta hyödyntävien yritysten syntymistä, sekä mahdollistaa yritysten kasvua entistä kilpaillummilla markkinoilla. Tavoitteisiin voidaan päästä tuottamalla useampia tai uusia, entistä tuottoisampia tuotteita samasta puumäärästä, kuin mitä nykyisin käytetään. Hankkeen tavoitteena on siis ollut kehittää biojalostamoita ja biojalostusratkaisuja jo olemassa oleville, sekä uusille yrityksille Interreg-alueella.

Hankkeessa kehitettiin kahdeksan tuotetta tai prosessin prototyyppiä, joista kolmen oletetaan olevan kaupallistettavissa viiden vuoden kuluessa. Kahdelle teollisuusmittakaavan laitokselle ja kahdelle uudelle arvoketjulle on edellytykset olla täydessä toiminnassa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Hankkeen pitkäaikaisena vaikutuksena vähintään kaksi alueella toimivaa paperi- ja sellutehdasta tai alueen kemianteollisuus hyödyntää metsäraaka-aineita paremmin ja niillä on vähintään kaksi kilpailukykyistä tuotetta markkinoilla vuoteen 2020 mennessä. Tämä tuottaa huomattavan arvonlisäyksen kyseessä oleville yrityksille.

Hankkeessa saatuja odottamattomia tuloksia olivat tanniinista tuotettu vaahto, jota voidaan käyttää useissa sovelluksissa, sekä oksastettu TMP-massa, joka onnistui niin hyvin, että useat suuret yritykset liittyivät mukaan jatkohankkeeseen.

 

‹ Takaisin